Airsoft Canada
007 Licence to Shoot

Go Back   Airsoft Canada > Information Center > Newbie Tank
Home Forums Register Gallery FAQ Calendar
Retailers Community News/Info International Retailers IRC Today's Posts

gun wont fire

:

Newbie Tank

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old January 24th, 2013, 18:43   #1
boogiebot
 
Join Date: Jan 2013
Location: BC
gun wont fire

just a question regarding gun not firing. today playing around in the back yard I was tweaking out the hop up and went from shooting in semi to auto. I shot off roughly 10-15 shots in semi then wound up the mag and unloaded in auto. i tried to rewind the mag up and shoot again in auto. This time the gun wouldnt fire literally you would pull the trigger and nothing. At first i thought it would be a BB jam but when i ran the rod through nothing came out. I even removed the barrel from the gun and ran the rod through to make sure that there were no BB left set it back up and tried to fire in auto and nothing. This was in semi mode.

I flipped the gun upside down and then turned the gun to auto and it dry fired a few times with no clip. then I loaded the clip again and was able to fire of rounds. This has happened to me a couple of different times now. Is there a particular reason that this is happening??

In the backyard shooting at the pond and cardboard boxes is no big deal but during a round of CQB or field this would make for one unreliable piece of equipment.

Suggestions??
boogiebot is offline   Reply With Quote
Old January 24th, 2013, 18:52   #2
Hectic
Oh we do hate you, just never felt like wasting the time to give you a user title :P
 
Hectic's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Toronto, Ontario
Did try just flipping the selector switch to auto safe semi and try firing when the issue arised? What brand and modle of gun is it? This happens more often on some types of guns. What kind of batery are u using? It could be alot of lil things selector switch trigger contacts wiring maybe evnn tappet plate. The type of gun will help folks diagnose wht the issue may be.
__________________
Quote:
Originally Posted by m102404 View Post
Hectic....FFS start writing in coherent sentences!!!
Quote:
Originally Posted by JDoorn View Post
Thanks Hectic,
While your posts are sometimes a difficult read, you sure are helpfull
Lvl. 3 certified sniper
FinchFieldAirsoft
Hectic is offline   Reply With Quote
Old January 24th, 2013, 19:03   #3
boogiebot
 
Join Date: Jan 2013
Location: BC
Quote:
Originally Posted by Hectic View Post
Did try just flipping the selector switch to auto safe semi and try firing when the issue arised? What brand and modle of gun is it? This happens more often on some types of guns. What kind of batery are u using? It could be alot of lil things selector switch trigger contacts wiring maybe evnn tappet plate. The type of gun will help folks diagnose wht the issue may be.

Thanks for the quick response Hectic. My bad on posting up some specs and leaving it so ambiguous. Let me answer these chronologically.

1) The gun was first in safe then i switched to semi to shoot of roughly 15 shots. Then I would the clip again and went from semi to auto and blasted off 30 shots (or whatever it takes to reload the mag). When I went to wind the mag up again is when the gun seized.

2) I have a VFC m4es quake

3) battery is a 7.4v 1100 may 15c lipo

Thanks in advance
boogiebot is offline   Reply With Quote
Old January 24th, 2013, 19:13   #4
Hectic
Oh we do hate you, just never felt like wasting the time to give you a user title :P
 
Hectic's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Toronto, Ontario
What i was asking was after it stopped firing did u try flipping the selector switch around to see if it would fire in a deferent mode.
Also whts the fps on the gun? Have u been firing it out in the cold alot?
I think the lipoy be the cause of the issue tho. The trigger contacts could be burnt up a bit causing it to not fire.
When u took out the barrel did u inspect the cront area of the gearbox for cracks?
Do you know how to remove the gearbox? Its not that hard remove the plate at the end of the grip drop out the motor remove the two screws in the top of the grip
Remove all the pins in the body the gearbox will lift right out of the reciver from there you will be able to see the trigger contacts and check for black/burning on there thatll be the easy thing to check.
Unless u have a mofset in there then the burning shouldnt be the problem.
__________________
Quote:
Originally Posted by m102404 View Post
Hectic....FFS start writing in coherent sentences!!!
Quote:
Originally Posted by JDoorn View Post
Thanks Hectic,
While your posts are sometimes a difficult read, you sure are helpfull
Lvl. 3 certified sniper
FinchFieldAirsoft
Hectic is offline   Reply With Quote
Old January 24th, 2013, 19:14   #5
Hectic
Oh we do hate you, just never felt like wasting the time to give you a user title :P
 
Hectic's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Toronto, Ontario
As far as i know tho even with the low voltage lipo you should run a mofset cause tho the voltage is low the discharge current is still high enough to cause the burning issue. A baisic mofset is prety cheap.
__________________
Quote:
Originally Posted by m102404 View Post
Hectic....FFS start writing in coherent sentences!!!
Quote:
Originally Posted by JDoorn View Post
Thanks Hectic,
While your posts are sometimes a difficult read, you sure are helpfull
Lvl. 3 certified sniper
FinchFieldAirsoft
Hectic is offline   Reply With Quote
Old January 24th, 2013, 19:29   #6
Maxxa
 
Join Date: Nov 2012
Location: Belleville, ON
Sounds like a magazine problem, are the BB's pushed all the way to the top or jamming just below the catch? I had this problem once and then another time my anti-reversal spring in the magazine stopped catching so it would just unwind.
Maxxa is offline   Reply With Quote
Old January 24th, 2013, 19:37   #7
boogiebot
 
Join Date: Jan 2013
Location: BC
Quote:
Originally Posted by Hectic View Post
What i was asking was after it stopped firing did u try flipping the selector switch around to see if it would fire in a deferent mode.
Also whts the fps on the gun? Have u been firing it out in the cold alot?
I think the lipoy be the cause of the issue tho. The trigger contacts could be burnt up a bit causing it to not fire.
When u took out the barrel did u inspect the cront area of the gearbox for cracks?
Do you know how to remove the gearbox? Its not that hard remove the plate at the end of the grip drop out the motor remove the two screws in the top of the grip
Remove all the pins in the body the gearbox will lift right out of the reciver from there you will be able to see the trigger contacts and check for black/burning on there thatll be the easy thing to check.
Unless u have a mofset in there then the burning shouldnt be the problem.
you know its funny yesterday i took the gun back to the store and we made some mods:

- changed the piston and and piston head
- down graded the spring to m100

when the box was opened up everything looked good. no cracks or anything strange. from what i saw the trigger contacts looked ok too.

I live in vancouver and the temp here has been roughly 1-6 Celsius so i guess you could say its been on the cold side. I am going to head outside now and blast off couple hundred rounds to see if it happens again.

the gun right now is shoot about 330. and no i did not try to switch fire modes when it got stuck but i will again if it happens. will post again after i blast off some rounds
boogiebot is offline   Reply With Quote
Old January 24th, 2013, 19:38   #8
boogiebot
 
Join Date: Jan 2013
Location: BC
Quote:
Originally Posted by Maxxa View Post
Sounds like a magazine problem, are the BB's pushed all the way to the top or jamming just below the catch? I had this problem once and then another time my anti-reversal spring in the magazine stopped catching so it would just unwind.
i think it could be the mag. the couple times it happened there were 3-4 bb that fell out when i pulled out the mag when the gun got stuck.

Last edited by boogiebot; January 24th, 2013 at 19:46..
boogiebot is offline   Reply With Quote
Old January 24th, 2013, 19:48   #9
boogiebot
 
Join Date: Jan 2013
Location: BC
ok just went and put 3 rounds or so through with no jams or seizing. That said I think that it actually might be a mag issue. One thing that i did notice is that there were a few times in auto that i could see 3-4 balls bursting out at once. it would be like there were three bb in the barrel if that makes sense.
boogiebot is offline   Reply With Quote
Old January 24th, 2013, 20:52   #10
Hectic
Oh we do hate you, just never felt like wasting the time to give you a user title :P
 
Hectic's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Toronto, Ontario
I thought u said it just went click and nothin happen when u pulled the trigger that isnt a mag issue. A mag issue would be gun is firing but no bbs are commin out. Not sure about the dbl/tripple feeding that could be a hop up or nozzle issue prolly not a mag issue tho.
"This time the gun wouldnt fire literally you would pull the trigger and nothing.*"
Is what u said u mean nothing no bb or nothing no cycling at all?
And with a high cap mag if u wind it up till it fells stiff you should prolly be a le to fird 3/4 of the bbs out then rewind it to finnish em off. It should firs alot mors then 20 30 rounds befor winding.
__________________
Quote:
Originally Posted by m102404 View Post
Hectic....FFS start writing in coherent sentences!!!
Quote:
Originally Posted by JDoorn View Post
Thanks Hectic,
While your posts are sometimes a difficult read, you sure are helpfull
Lvl. 3 certified sniper
FinchFieldAirsoft
Hectic is offline   Reply With Quote
Old January 24th, 2013, 22:21   #11
boogiebot
 
Join Date: Jan 2013
Location: BC
The times when the gun seized you literally couldn't even pull the trigger. It was jammed.
boogiebot is offline   Reply With Quote
Old January 24th, 2013, 22:40   #12
Danneichh
Danneichh
 
Danneichh's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Shelburne, Ontario, Canada
Man, I feel like a jackass. Here I go, telling you that you've bought a great gun, and the next day you've got problems with it. Figures. I know with some AEGs there can be issues with firing in different modes, especially semi auro, but usually I only see that in SAWs with a semi auto option. I wish I could help man, but I'm more of a gas gun guy.
__________________
Primary: KWA LM4 PTR, Classic Army LWRC M6 A2, Classic Army G36E, AGM/Javelin MP44.

Secondary: KWA Mk. 4 1911, KWA Mac 11, Skeleton Sidearms 8" .357 revolver.
Danneichh is offline   Reply With Quote
Old January 24th, 2013, 22:53   #13
BennyBoy
 
BennyBoy's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: Toronto
My VFCs tend to do that when I short pull the trigger, easily fixed with a switch to auto and a quick burst.
__________________
Quote:
Originally Posted by Baird
Canada will never become a safe haven for zombies. EVER!
BennyBoy is offline   Reply With Quote
Old January 24th, 2013, 23:47   #14
L473ncy
 
L473ncy's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: 11-30-24-1W5
AFAIK all guns will do that. My G&P does that too.

Flip the selector back and forth and pull the trigger. That should do the trick. Usually when I'm tapping semi fire really fast it will seize up like you mention. I just flip to full auto, do a quick burst and it's back to normal when I'm back in semi.

I'm thinking it has to do with the gun not fully cycling before you cut off the power to it resulting in it not "resetting" so that you can pull the trigger again.

As for the 4 BB's falling out, that's normal basically the follower on your mag can't push up any further than the maglip which is lower than where the hop up sits. The only way to prevent that is to flip your rifle upside down and pull the trigger or do the "o-ring mod" which you need to cut at your hop up unit and install an o-ring to retain BB's (if you look at the Madbull "Ultimate HopUp" it has the O-ring BB retention system).
__________________
ಠ_ಠLess QQ more Pew Pew
READY TO >> RACE

Last edited by L473ncy; January 24th, 2013 at 23:49..
L473ncy is offline   Reply With Quote
Old January 24th, 2013, 23:56   #15
Hectic
Oh we do hate you, just never felt like wasting the time to give you a user title :P
 
Hectic's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Toronto, Ontario
Still with the madbull 1 or 2 bbs will drop out and the 2 or 3 that are retainded in the bottom of the hop up wont feed with the gun upright
__________________
Quote:
Originally Posted by m102404 View Post
Hectic....FFS start writing in coherent sentences!!!
Quote:
Originally Posted by JDoorn View Post
Thanks Hectic,
While your posts are sometimes a difficult read, you sure are helpfull
Lvl. 3 certified sniper
FinchFieldAirsoft

Last edited by Hectic; January 25th, 2013 at 00:09..
Hectic is offline   Reply With Quote
ReplyTop


Go Back   Airsoft Canada > Information Center > Newbie Tank

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Airsoft Canada
007 Licence to Shoot

All times are GMT -4. The time now is 07:32.


Powered by vBulletin® Version 3.8.10
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.