Airsoft Canada
Airsoft Depot

Go Back   Airsoft Canada > Information Center > Newbie Tank
Home Forums Register Gallery FAQ Calendar
Retailers Community News/Info International Retailers IRC Today's Posts

Gun limit

:

Newbie Tank

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old June 5th, 2012, 21:19   #1
the rookie
 
the rookie's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Quebec
Gun limit

If i buy a gun that shoot at 375 fps how many fps does it shoot with some 0,20 bb ? If the limit is 400 is it ok ??
So that's means my gun shoot at 400 with som 0,20 bb = strait on it thanks
__________________

Last edited by the rookie; June 5th, 2012 at 21:33..
the rookie is offline   Reply With Quote
Old June 5th, 2012, 21:23   #2
Ozone06
 
Ozone06's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Mississauga
375 FPS with what weight BB? If its .25s or heavier it would be a bit hot. ~365 FPS with .25 would be comaparable to 400 w/ .2s
__________________
“We sleep safe in our beds because rough men stand ready in the night to visit violence on those who would do us harm.”
George Orwell
To those Rough men... Thank You.
Ozone06 is offline   Reply With Quote
Old June 5th, 2012, 21:27   #3
Aper
E-30
 
Aper's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Aegiis's Neighbor.
Quote:
Originally Posted by the rookie View Post
If i buy a gun that shoot at 375 fps how many fps does it shoot with some 0,20 bb ? If the limit is 400 is it ok ??
Normally the FPS shown is the FPS tested with .20 g BBs.

And by the way, 400 FPS is a limit, not a goal.
__________________

West Coast EOD Supporter. // Bang One, Bang Em All ! // In war, it's not who's right, but who's left.
Aper is offline   Reply With Quote
Old June 5th, 2012, 21:31   #4
coach
aka coachster
 
coach's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: T dot
Quote:
Originally Posted by the rookie View Post
If i buy a gun that shoot at 375 fps how many fps does it shoot with some 0,20 bb ? If the limit is 400 is it ok ??
Ultimately, you will have to chrony it with .2 BB's to be sure. Do not trust was it says on the box, always chrony!
coach is offline   Reply With Quote
Old June 5th, 2012, 22:14   #5
Dart
 
Dart's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Grande Prairie Alberta
yup. Sometimes they chrono with .12s thats why you see can soft crappy tire guns boasting 350FPS! put a .25 in there and its like 120fps. Oh and check with your field what the limit is. We are 400 for rifles, 450 for DMR locked semi and 500 for bolt action MED and side arm. I know alot of other fields don't have that rule so again check with your home field.
Dart is offline   Reply With Quote
Old June 6th, 2012, 10:12   #6
ccyg8774
 
ccyg8774's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: Sackville, NB
Quote:
Originally Posted by coach View Post
Ultimately, you will have to chrony it with .2 BB's to be sure. Do not trust was it says on the box, always chrony!
Where can I get a chrony test? In a gaming event?
ccyg8774 is offline   Reply With Quote
Old June 6th, 2012, 10:14   #7
Aper
E-30
 
Aper's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Aegiis's Neighbor.
Quote:
Originally Posted by ccyg8774 View Post
Where can I get a chrony test? In a gaming event?
Most hosts will have a chrony during their events. Probably a couple of your local players do have one as well.
__________________

West Coast EOD Supporter. // Bang One, Bang Em All ! // In war, it's not who's right, but who's left.
Aper is offline   Reply With Quote
Old June 6th, 2012, 10:19   #8
Kokanee
Ministry of Peace
 
Kokanee's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: Spruce Grove, AB
Arguably the best airsoft chronograph out there;

http://www.airsoftparts.ca/store2/in...oducts_id=1181

A worthwhile investment if you plan on being involved in the sport for a while.
Kokanee is offline   Reply With Quote
Old June 6th, 2012, 10:58   #9
Styrak
 
Styrak's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Saskatoon, SK
Send a message via MSN to Styrak
Quote:
Originally Posted by Kokanee View Post
Arguably the best airsoft chronograph out there;

http://www.airsoftparts.ca/store2/in...oducts_id=1181

A worthwhile investment if you plan on being involved in the sport for a while.
I have the version 1 and dear lord, that thing is rugged. Fully aircraft aluminum body. I've throw it across my yard just for shits and it's fine. I've had it for a couple years, and have a few scratches mostly on the corners, but that's it.
__________________

Airsoft Sales and Repair/Upgrade Services
Styrak is offline   Reply With Quote
Old June 6th, 2012, 11:08   #10
lurkingknight
 
Join Date: Jul 2011
Location: Ottawa
my team bought the x-cortech... it's worth the investment if a bunch of friends play and you all chip in... especially if you plan to do a lot of gun work yourself. If not, just borrow one or go to a game to get it done.
lurkingknight is offline   Reply With Quote
Old June 6th, 2012, 12:02   #11
BennyBoy
 
BennyBoy's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: Toronto
I got the one from airsoft parks, its in richmond, bc postal office still so should be expecting it thursday or friday, will let ya know how ot wprks out
BennyBoy is offline   Reply With Quote
Old June 6th, 2012, 13:00   #12
L473ncy
 
L473ncy's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: 11-30-24-1W5
One problem with the Xcortech's is that I find it's not always calibrated properly and can be up to 15 FPS off what the actual speed of the BB is. I don't know if you can calibrate it though.

I know for example that one of the local clubs chronos is about 10 FPS off what the actual speed your gun is firing (reads me at 403 FPS when I know for a fact that it shoots at about 394).

Also as far as the Madbulls go, for some reason their readings *can* get a bit wonky I believe people have said it relates to having low battery in the unit.
__________________
ಠ_ಠLess QQ more Pew Pew
READY TO >> RACE
L473ncy is offline   Reply With Quote
Old June 6th, 2012, 13:11   #13
lurkingknight
 
Join Date: Jul 2011
Location: Ottawa
oddly enough, I read about a similar inconsistency in madbulls.. I just hope people take it into account when chornoing at fields vs at home. I chronoed 407 on an older style chrono but I think I was lower on the xcortech.
lurkingknight is offline   Reply With Quote
Old June 6th, 2012, 15:21   #14
ViR
 
ViR's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Milton
Well, there is no option to calibrate Madbull so if its "off", its broken.

I had mine for over a year now, still using same battery and found no issues.
ViR is offline   Reply With Quote
Old June 6th, 2012, 17:43   #15
Styrak
 
Styrak's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Saskatoon, SK
Send a message via MSN to Styrak
Quote:
Originally Posted by L473ncy View Post
Also as far as the Madbulls go, for some reason their readings *can* get a bit wonky I believe people have said it relates to having low battery in the unit.
Yup low batteries, but it usually starts flashing or display goes weird when batteries get low so it's pretty obvious.

The other thing is when too many BB shavings/pieces get inside. Occasionally I have to open it up and dump out the dust/crap that accumulates inside, and wipe/wash off the emitters and sensors. If you don't it will read wrong, like last time it did that, it was reading 40 or 50fps too low.
__________________

Airsoft Sales and Repair/Upgrade Services
Styrak is offline   Reply With Quote
ReplyTop


Go Back   Airsoft Canada > Information Center > Newbie Tank

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Airsoft Canada
Airsoft Depot

All times are GMT -4. The time now is 00:48.


Powered by vBulletin® Version 3.8.10
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.